Hollandse Meesters – Vragenvuur

Hollandse Meesters in Gesprek

Vijf Hollandse Meesters in Gesprek

Wat is goede zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag? Wat betekent vakmanschap in dit verband? Welke rol is daarbij voor de wetenschap weggelegd? Wat is de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen?

Op uitnodiging van het CCE deelden vijf ‘Hollandse Meesters’ met internationale bekendheid op 22 november hun opvattingen over deze fundamentele vragen met elkaar en met een uitverkochte Veerensmederij in Amersfoort. Hoewel de Hollandse Meesters elkaar uiteraard kennen, zijn zij niet eerder met elkaar in gesprek gegaan. Het was een unieke gelegenheid om hen samen in actie te zien. Het gesprek werd vooraf gegaan door een inleidend college door Professor Jan Rispens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek. Het college en het volledige gesprek kunt hier bekijken.

 

College door Professor Rispens

In een collega van een klein uur zette professor Rispens een wetenschappelijk kader voor Het Gesprek dat later zou volgen. In het college besprak hij twee wetenschappelijke tradities: de empirisch-analytische traditie en de interpretatieve traditie, en plaatste de Hollandse Meesters in (een van) die tradities. Tevens ging hij in op de relatie tussen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking enerzijds en wetenschappelijk onderzoek anderzijds.

 

Hollandse Meesters in gesprek

Het Gesprek tussen de Hollandse Meesters duurde zo’n twee uur. Gesprek is in zijn geheel opgenomen en is hier te bekijken. Tijdens het gesprek kwamen verschillende thema’s aan bod. Allereerst werd gesproken over vakmanschap. Wat houdt vakmanschap in de zorg in? Hetzelfde gold voor management: waarin tonen managers hun vakmanschap? Ook de rol van wetenschap in relatie tot probleemgedrag kwam aan de orde, evenals de vraag hoe de zorg en probleemgedrag zich verhouden tot ideologie. Ook werd vooruitgeblikt: wat wordt belangrijk in de toekomst als het gaat om beter omgaan met probleemgedrag. En tot slot blikten de Hollandse Meesters terug op hun carrière met een leuke anecdote. Bekijk hieronder het gesprek tussen Ina van Berckelaer-Onnes, Anton Dosen, Gijs van Gemert, Pieter Duker en Jacques Heijkoop, onder leiding van gespreksleider Bert Henderikse.

Productie: Open Studio en Centrum voor Consultatie en Expertise