Pieter Duker

Portret van Pieter Duker

Bert Henderikse van het CCE sprak met Pieter Duker over zijn opvoeding, zijn keuze voor de psychologie en de switch van Freud naar functieleer en de daarbij behorende experimenten. Zijn eerste onderzoek op Maria Roepaan liep uit op een mislukking.

Ik zei tegen mijzelf: Pieter Duker, waar ben je mee bezig? Deze zwakzinnigen – zoals ze toen nog heetten – zijn met heel andere zaken bezig dan met het verwerpen of bevestigen van jouw theorie!

Maar het gesprek ging uiteraard ook de voorkeur van Pieter Duker voor de leertheoretische benadering van het omgaan met probleemgedrag, waarin EAT (Electro Aversieve Therapie) één van de meest controversiële is.

Mijn denken over het ontstaan van zelfverwondend gedrag is in de loop der jaren veranderd. Dacht ik aanvankelijk dat het gedrag volledig gecontroleerd werd door directe beloners, nu ben ik van mening dat er ook sprake is van een angstcomponent.

Bekijk hieronder het interview (30 minuten).

Reacties

Dag, na lang aarzelen kocht ik bij de Bruna Afscheid van.... Ik heb 20 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt. Als laatste op het Paedologisch instituut. Daniël Seys heb ik een aantal malen ontmoet bij mijn zwager Hans Orlemans. Terug naar je boek. Dank, 03-04-2014, 19:05

zie boven

Beantwoord
Sven Schipper 26-07-2014, 22:08

Beste meneer Duker,
Vol bewondering heb ik kennis genomen van uw boek Afscheid van Autisme en ADHD. Mijn zoon, nu 5 jaar oud, is onlangs gediagnostiseerd in het Ambulatorium in Leiden als Kanner autist of misschien beter gezegd klassiek autist met, naar aller waarschijnlijkheid, een lichte verstandelijke beperking. Zo rond zijn anderhalve levensjaar kreeg ik het vermoedde dat er iets met hem de hand was. En dan gaat het feest beginnen. Orthopedagogen van het MEE en het medisch kinderdagverblijf bij ons in de buurt hadden na 5 minuten beeldmateriaal – door mijzelf gemaakt- de diagnose zwaar verstandelijke beperking. Op dat moment was onze 2e zoon 3 weken oud. Oh ja, we moesten ook nog oppassen met onze 2e, mijn zoon kon maar beter bij hem uit de buurt blijven. Ik kon en wilde het niet accepteren. Ik zag wel degelijk ontwikkelingen bij mijn zoon die niet bij het beeld van een zwaar verstandelijk beperkt kind hoorde. Latere onderzoeken gingen de ASS kant op. Deze onderzoeken duurde nooit veel langer dan een uur. Ben me behoorlijk in het onderwerp autisme gaan verdiepen veel… heel veel literatuur geraadpleegd. Heb verschillende symposia afgelopen waar veel kennis werd gedeeld over autisten en behandelingsmethoden. Ik zat daar vaak als enige ouder tussen orthopedagogen, kinderpsychiaters, etc. Door deze wegen te bewandelen kreeg ik inzicht in de problematiek. Op zich plezierig, maar tegelijkertijd brak er een ongelofelijke onzekere tijd aan. Wat nu. Het beste alternatief was een medisch kinderdagverblijf. Daar sneeuwde mijn zoon natuurlijk volledig onder. 2 begeleiders op 8-10 kinderen. Op enig moment zit ik in mijn auto naar mijn werk en hoor op de radio dat uw boek was verschenen. Ik heb het onmiddellijk bij de uitgever besteld en had het binnen een week uit. Heb het inmiddels wel 5 keer gelezen.
Uw prikkelverwerkingstheorie heeft mij handvatten gegeven hoe om te gaan met mijn zoon. Ik ben totaal anders naar hem gaan kijken. Ik heb het idee hem beter te begrijpen. Verder heb ik zijn kamer prikkelarm gemaakt, let op mijn kleding als ik met hem train, etc. Ook uw betoog over de klinische diagnose was voor mij herkenbaar. Uw boek heeft mij richting gegeven. En me zekerder in mijn schoenen doen staan mbt mijn zoon en de buitenwereld. Enfin ik ben van mening dat uw boek gelezen moet worden. Zeker door belanghebbende. Ik kan me zo voorstellen dat veel ouders met kinderen waarbij de prikkelverwerking afwijkt van het normale, geholpen zijn met uw boek. Ik ben het zeker!

Beantwoord

Reageer


Font Size

De week van Pieter Duker

Een dag uit het leven van Pieter Duker

Vandaag ben ik naar het Seyscentrum in Malden geweest, waar ik hoofd onderzoek ben. Het Seyscentrum verzorgt behandelingen voor voedselweigering en onzindelijkheid.
Lees verder

Portret van Pieter Duker

Bert Henderikse van het CCE sprak met Pieter Duker over zijn opvoeding, zijn keuze voor de psychologie en de switch van Freud naar functieleer en de daarbij behorende experimenten. Zijn eerste onderzoek op Maria Roepaan liep uit op een mislukking. Ik zei tegen mijzelf: Pieter Duker, waar ben je mee bezig? Deze zwakzinnigen – zoals [...]
Lees verder

Literatuur van Pieter Duker

Pieter Duker kijkt terug op enkele belangrijke publicaties en geeft zijn commentaar.
Lees verder

Biografie van Pieter Duker

Na zijn afstuderen kwam Pieter Duker in aanraking met mensen die zichzelf ernstig verwonden. Zo kwam zijn carrière in het teken van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te staan.
Lees verder

Naam: Pieter Duker

Geboortedatum: 12 september 1946

Geboorteplaats: Nijmegen

Opleiding: HBS, studie psychologie en promotie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen

Functie: Psycholoog, emeritus hoogleraar Katholieke Universiteit Nijmegen. Thans Hoofd onderzoek van de Seyscentra.

Burgerlijke staat: getrouwd, drie dochters, zes kleinkinderen

Hobby’s: trombonist in de Charlestown Jazzband, sportvliegen, schrijven, honden en katten

Vragenvuur: meer informatie