Anton Došen

Portret van Anton Došen

Didier Rammers, coördinator bij het CCE, sprak met Anton Došen over zijn jeugd en opleiding in Kroatië (destijds Joegoslavië). Omdat hij niet bij ‘het systeem’ paste, kwam Anton Došen naar Nederland om zich tot kinderpsychiater te specialiseren.

Tijdens mijn specialisatie heb ik niets geleerd over mensen met een verstandelijke beperking. En ik zou geen volledig kinderpsychiater zijn als ik niet ook kennis zou hebben van kinderen met een beperking.

Ook het gedachtegoed van Anton Došen komt uitgebreid aan de orde. De sociaal-emotionele ontwikkeling is daarbij een belangrijk thema, evenals integratieve beeldvorming en integratieve behandeling en de relatie tussen psychopathologie en gedragsproblemen.

We weten dat 40% van de psychofarmaca wordt voorgeschreven zonder onderliggende diagnose. Dat betekent dat deze mensen de medicatie krijgen vanwege gedragsproblemen. Deze ‘gedragsmedicatie’ is naar mijn mening een heel verkeerde praktijk.

Bekijk hieronder het interview met Anton Došen (30 minuten).

 

Reacties

Henry Nieuwenhuizen 05-01-2017, 16:04

Uitreiking volgende editie Anton Došen prijs.
Tijdens het symposium “The next big thing, will be a lot of small thing” op 20 april 2017 bij de universiteit van Tilburg zal in de middag de Anton Došen Scriptieprijs worden uitgereikt aan de auteur van de meest vernieuwende masterscriptie op het gebied van onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische en/of gedragsproblemen.
http://www.nieuwspraeland.nl

Beantwoord

Reageer


Lettergrootte

De week van Anton Došen

Een onzichtbare muur – ook in tijden van oorlog

"Die nacht droomde ik dat ik samen met mijn moeder en vele anderen door het bos vluchtte, terwijl er om mij heen granaatbommen ontploften. Ik was niet bang en het voelde alsof ik naar een film keek, waarin ik een van de acteurs was."
Lees verder

Portret van Anton Došen

Didier Rammers sprak met Anton Došen over zijn jeugd en opleiding in Joegoslavië. Došen kwam naar Nederland om zich tot kinderpsychiater te specialiseren. Ook zijn gedachtegoed komt uitgebreid aan de orde. De sociaal-emotionele ontwikkeling is daarbij een belangrijk thema, evenals integratieve beeldvorming en integratieve behandeling en de relatie tussen psychopathologie en gedragsproblemen.
Lees verder

Literatuur van Anton Došen

Anton Došen kijkt terug op vier belangrijke publicaties en geeft zijn commentaar.
Lees verder

Biografie van Anton Došen

Ontdekken van de gedragsproblematiek bij kinderen met verstandelijke beperking en autisme was bepalend voor de loopbaan van Anton Došen. Hij werkte als psychiater voor mensen met een verstandelijke beperking.
Lees verder

Naam: Anton Došen

Geboortedatum: 26 december 1939

Geboorteplaats: Rizvanusa, Kroatië

Opleiding: gymnasium en medicijnen, specialisatie psychiatrie en kinderpsychiatrie

Functie: Psychiater voor mensen met een verstandelijke beperking

Burgerlijke staat: getrouwd, twee kinderen

Hobby’s: muziek, tennis, golf en lezen

Vragenvuur: meer informatie