Hollandse Meesters – Vragenvuur

Vragenvuur AD 2In de laatste aflevering van Vragenvuur staat Anton Došen centraal. In 1969 kwam hij naar Nederland om psychiater te worden. Hij was hoogleraar en leidinggevende van diverse behandelcentra. Een gesprek over filosofie, psychiatrie als wetenschap, hechting en definities.

Bekijk het Vragenvuur met Anton Došen

 

Anton Došen was een van de vijf Hollandse Meesters die deelnamen aan Hollandse Meesters in Gesprek op 22 november 2012. Tijdens die bijeenkomst spraken zij over onderwerpen die te maken hebben met het gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Met de andere Hollandse Meesters heeft Bert Henderikse eveneens een Vragenvuur-interview gehouden. De andere Hollandse Meesters zijn: Ina van Berckelaer-Onnes, Gijs van Gemert, Jan Rispens, Jacques Heijkoop en Pieter Duker.

JacquesVragenvuurIn de vijfde aflevering van Vragenvuur staat Jacques Heijkoop centraal. Hij is psycholoog en heeft zijn eigen praktijk voor consultatie en behandeling van personen met chronisch en ernstig probleemgedrag. Ook is hij ontwikkelaar en hoofdopleider van de Methode Heijkoop. Een gesprek over anders kijken, onderzoeken en de invloed van Robinson Crusoë.

Bekijk het Vragenvuur met Jacques Heijkoop

 

Jacques Heijkoop was een van de vijf Hollandse Meesters die deelnamen aan Hollandse Meesters in Gesprek op 22 november 2012. Tijdens die bijeenkomst spraken zij over onderwerpen die te maken hebben met het gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Met de andere Hollandse Meesters heeft Bert Henderikse eveneens een Vragenvuur-interview gehouden. De andere Hollandse Meesters zijn: Ina van Berckelaer-Onnes, Gijs van Gemert, Jan Rispens, Anton Došen en Pieter Duker. Iedere twee weken publiceren we een integraal Vragenvuur.

JR-02-(bewerkt)In de vierde aflevering van Vragenvuur staat Jan Rispens centraal: voormalig hoogleraar in Groningen, Leiden en Utrecht. Niet alleen theoretisch is hij zeer actief geweest, maar hij is ook een vakman met hart voor de professionalisering van de orthopedagogiek. Op 1 oktober 2013 werd hij geïnterviewd in de Utrechtse Sterrenwacht. Een gesprek over de functie van wetenschap in belangrijke menselijke aangelegenheden en over de orthopedagoog als vakman.

Bekijk het Vragenvuur met Jan Rispens

 

Emeritus hoogleraar Jan Rispens verzorgde het inleidende college voor Hollandse Meesters in Gesprek op 22 november 2012. Tijdens die bijeenkomst spraken vijf Hollandse Meesters over onderwerpen die te maken hebben met het gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Met deze Hollandse Meesters én Jan Rispens heeft Bert Henderikse een Vragenvuur-interview gehouden. De andere Hollandse Meesters zijn: Ina van Berckelaer-Onnes, Gijs van Gemert, Pieter Duker, Anton Došen en Jacques Heijkoop. Iedere twee weken publiceren we een integraal Vragenvuur.

Vragenvuur met Pieter Duker

Pieter DukerIn de derde aflevering van Vragenvuur staat Pieter Duker centraal: psycholoog, emeritus bijzonder hoogleraar orthopedagogiek en hoofd onderzoek SeysCentra. Op 24 september 2013 werd hij geïnterviewd in de Utrechtse Sterrenwacht. Belangrijke onderwerpen waren zijn  recente boek ‘Afscheid nemen van autisme en ADHD’ en de psycholoog Daniël Kahneman die zijn grote inspiratiebron is.

Bekijk het Vragenvuur met Pieter Duker

 

Emeritus hoogleraar Pieter Duker was een van de vijf Hollandse Meesters die deelnamen aan Hollandse Meesters in Gesprek op 22 november 2012. Tijdens die bijeenkomst spraken zij over onderwerpen die te maken hebben met het gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Met de andere Hollandse Meesters heeft Bert Henderikse eveneens een Vragenvuur-interview gehouden. De andere Hollandse Meesters zijn: Ina van Berckelaer-Onnes, Gijs van Gemert, Jan Rispens, Anton Došen en Jacques Heijkoop.Iedere twee weken publiceren we een integraal Vragenvuur.

Vragenvuur met Gijs van Gemert

Publiek (Vragenvuur Gijs van Gemert)De collegezaal van de Utrechtse sterrenwacht bleek geen onbekend terrein. Ooit – voordat De Uithof het universitaire centrum van de stad werd – gaf Gijs van Gemert hier college. Op 17 september 2013 was de voormalige bijzonder hoogleraar en manager van Sherpa er terug om centraal te staan in de tweede aflevering van Vragenvuur. Over het organiseren van zorgzaamheid, het aangaan van de dialoog, blijven nadenken en communiceren en respect voor de ander.

Bekijk het Vragenvuur met Gijs van Gemert

 

Lees verder