Jacques Heijkoop

HMiG-blog

Per e-mail

“Dag Jacques,

Twee jaar geleden heb ik bij jou de basisopleiding gevolgd. Je liet daar een video zien over de behandeling van zelfverwonding bij Isa. Inmiddels ben ik als gedragskundige bij het team van Isa betrokken en wil ik je laten weten dat het op dit moment zeer goed gaat met haar. In tegenstelling tot 12 jaar geleden, toen je betrokken werd bij de behandeling van haar ernstige zelfverwonding, zit Isa niet meer vastgebonden in haar stoel.

Lees verder

HMiG-Portret

Wilmar Harpe van het CCE sprak met Jacques Heijkoop over zijn opleiding en gedachtegoed. In zijn opleiding combineerde Jacques Heijkoop ethologie en psychologie. Het gesprek begon dan ook over de invloed van het sociale leven van stekelbaarsjes  op zijn gedachtegoed.

In de ethologie konden ze heel fijnmazig observeren. Tot mijn verbazing spraken niet alleen over scholen of subscholen van stekelbaarsjes, maar daarbinnen zelfs over individuen!

Lees verder

HMiG-literatuur

De afgelopen 35 jaar heeft Jacques Heijkoop ongeveer 60 artikelen geschreven. Het aantal boeken bleef beperkt tot één. Dit boek – voor het eerst verschenen in 1991 – wordt nog steeds verkocht en gelezen. In de tachtiger jaren zijn er ook twee videobanden geproduceerd. Beide videobanden handelen over de observatie, analyse en behandeling van personen met een verstandelijk handicap en chronische zelfverwonding.

Lees verder

HMiG-Biografie

Na middelbare school en militaire dienst studeerde Jacques Heijkoop Ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, Ethologie aan de Universiteit van Amsterdam en Agologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn afstuderen in 1972 verbond hij zich als psycholoog aan een instelling voor verstandelijk gehandicapten waar hij

Lees verder

Font Size

De week van Jacques Heijkoop

Herstel van zelfvertrouwen

De indrukwekkende verandering bij Isa is het eerste dat me opvalt, maar zeker niet het enige. De verandering bij begeleiders en gedragskundige is minstens zo opvallend. Waren begeleiders en gedragskundige voorheen onzeker en bang, nu blaken zij van zelfvertrouwen.
Lees verder

Portret van Jacques Heijkoop

Een video interview van Wilmar Harpe (coördinator CCE) met Jaques Heijkoop, over zijn opleiding en zijn gedachtegoed.
Lees verder

Literatuur van Jacques Heijkoop

Jacques Heijkoop kijkt terug op enkele belangrijke publicaties en geeft zijn commentaar.
Lees verder

Biografie van Jacques Heijkoop

In zijn opleiding deed Jacques Heijkoop meerdere studies, waaronder ontwikkelingspsychologie en ethologie. De invloed van deze studies bleef belangrijk door zijn hele carrière.
Lees verder

Naam: Jacques Heijkoop

Geboortedatum: in 1945

Geboorteplaats: Den Bosch

Opleiding: middelbare school, Ontwikkelingspsychologie aan Rijksuniversiteit Utrecht, Ethologie aan Universiteit van Amsterdam, Agologie aan Rijksuniversiteit Leiden

Functie: psycholoog in instellingen voor verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten, meervoudig gehandicapten, kinderen in de jeugdzorg en het ‘normale’ ziekenhuis. Vanaf 1984 eigen praktijk voor consultatie en behandeling van personen met chronisch en ernstig probleemgedrag.

Vragenvuur: meer informatie