Jacques Heijkoop

Portret van Jacques Heijkoop

Wilmar Harpe van het CCE sprak met Jacques Heijkoop over zijn opleiding en gedachtegoed. In zijn opleiding combineerde Jacques Heijkoop ethologie en psychologie. Het gesprek begon dan ook over de invloed van het sociale leven van stekelbaarsjes  op zijn gedachtegoed.

In de ethologie konden ze heel fijnmazig observeren. Tot mijn verbazing spraken niet alleen over scholen of subscholen van stekelbaarsjes, maar daarbinnen zelfs over individuen!

Hij legt uit waarom het begrip ‘probleemgedrag’ in zijn ogen geen goede term is als een situatie is vastgelopen. In het  gesprek wordt verder uitgebreid ingegaan op andere ideeën uit zijn gedachtegoed, zoals de belangrijke ander, veilige afhankelijk en het begrip zelfvertrouwen dat zowel op de cliënt als op de begeleider slaat.

Diagnostiek is natuurlijk ook belangrijk, want als iemand slechtziend is, moet hij een bril krijgen. Maar daarna houdt het op, want dan heb je een persoon – met al zijn beperkingen – die bepaalde dingen in de krant leuk vindt. En dáár ligt je aansluiting bij de persoon.

Bekijk het hele interview hieronder (30 minuten)

Reageer


Font Size

De week van Jacques Heijkoop

Herstel van zelfvertrouwen

De indrukwekkende verandering bij Isa is het eerste dat me opvalt, maar zeker niet het enige. De verandering bij begeleiders en gedragskundige is minstens zo opvallend. Waren begeleiders en gedragskundige voorheen onzeker en bang, nu blaken zij van zelfvertrouwen.
Lees verder

Portret van Jacques Heijkoop

Een video interview van Wilmar Harpe (coördinator CCE) met Jaques Heijkoop, over zijn opleiding en zijn gedachtegoed.
Lees verder

Literatuur van Jacques Heijkoop

Jacques Heijkoop kijkt terug op enkele belangrijke publicaties en geeft zijn commentaar.
Lees verder

Biografie van Jacques Heijkoop

In zijn opleiding deed Jacques Heijkoop meerdere studies, waaronder ontwikkelingspsychologie en ethologie. De invloed van deze studies bleef belangrijk door zijn hele carrière.
Lees verder

Naam: Jacques Heijkoop

Geboortedatum: in 1945

Geboorteplaats: Den Bosch

Opleiding: middelbare school, Ontwikkelingspsychologie aan Rijksuniversiteit Utrecht, Ethologie aan Universiteit van Amsterdam, Agologie aan Rijksuniversiteit Leiden

Functie: psycholoog in instellingen voor verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten, meervoudig gehandicapten, kinderen in de jeugdzorg en het ‘normale’ ziekenhuis. Vanaf 1984 eigen praktijk voor consultatie en behandeling van personen met chronisch en ernstig probleemgedrag.

Vragenvuur: meer informatie