Gijs van Gemert

Portret van Gijs van Gemert

Coördinator Wilmar Harpe sprak met Gijs van Gemert over zijn jeugd en over de invloed van zijn broer met het syndroom van Down, de betrokkenheid van zijn ouders.

Mijn vader heeft zich altijd verzet tegen het idee dat deze mensen moesten worden bezig gehouden in gespecialiseerde instituten, waar ze alleen maar konden fröbelen

Maar het gesprek ging vooral over het gedachtegoed van Gijs van Gemert, over de rol van ‘meedenkers’, zoals psychologen en pedagogen en over de aansturing van professionals door het management.

Al die protocollen en richtlijnen zijn goed voor beginnende mensen, maar voor ervaren professionals is het alleen maar een hinderpaal

 

Bekijk hieronder het interview (30 minuten).

 

Reacties

gerrit vignero 02-11-2012, 12:16

Een schitterend portret. De kracht van de taal: zoals hij het zelf zegt: door dingen te benoemen op een bepaalde manier zet je ze in een bepaald spoor. Ik zie ook heel veel verbanden met de manier van werken en denken van J. Heykoop en zijn vertaling. Ik kijk al uit naar de verbanden tussen de meesters op 22 november.

Beantwoord

Reageer


Lettergrootte

De week van Gijs van Gemert

De noodzaak van zorgzaamheid

Mensen met beperkingen zijn nu eenmaal ingewikkelder dan je zou verwachten. Het zijn net mensen. Goede zorgverlening is daarom maar gedeeltelijk een kwestie van techniek. Je moet er zijn voor de ander, jezelf present stellen.
Lees verder

Portret van Gijs van Gemert

Wilmar Harpe sprak met Gijs van Gemert over zijn opleiding en eerste werkervaringen. Ook sprak hij over zijn betrokkenheid bij de situatie rond Jolanda Venema, adviseren en het CCE.
Lees verder

Literatuur van Gijs van Gemert

Gijs van Gemert kijkt terug op enkele belangrijke publicaties en geeft zijn commentaar.
Lees verder

Biografie van Gijs van Gemert

Gijs van Gemert studeerde psychologie op het gebied van gehandicaptenzorg. Organisatieverandering had zijn bijzondere aandacht: hoe verstevig je de relatie tussen zorgverleners en cliënten?
Lees verder

Vragenvuur: meer informatie

Naam: Gijs van Gemert

Geboortedatum: 31 maart 1947

Geboorteplaats: Utrecht

Opleiding: gymnasium en ontwikkelingspsychologie, methodologie en statistiek, gepromoveerd op ‘Gedragsgestoordheid bij zwakzinnigen’

Functie: was Manager Sherpa Consult en bijzonder hoogleraar 'Zorg voor Ernstig Geestelijk Gehandicapten' aan de Rijksuniversiteit Groningen

Burgerlijke staat: getrouwd, twee kinderen

Hobby’s: sport (hardlopen, fietsen) en muziek (zingen als gevorderd amateur)